Ugrás a FŐOLDALra   

   

Ugrás az Eladó CICÁK oldalra  


Hogy mindig kéznél lehessen a legfontosabb kérdésekre a válasz ,

minden Gazdinak adunk egy "Kis Tanács Könyvecskét"


Részlet belőle:

Kedves Gazdi!

Ezt a kis könyvecskét azért készítettük el Neked, mert szeretnénk segíteni abban,

hogy kapcsolatod cicáddal minél boldogabb és probléma mentesebb legyen.

Perzsa  és HImalája macska tenyésztőként megpróbáltunk összeszedni minnél hasznosabb gondolatokat tapasztalatokat.

 

Kennelünk tagjai perzsa himalája executikus perzsa cicák .

Ezek napi gondozàsa, ápolása, gondoskodása felelősség teljességet türelmet és feltétlen szeretettet követel.

 

Kis jövevény érkezik:  ( előkészületek )

 

Az előkészületek bizonyos részét csak akkor tedd meg , ha már meg van a   KIVÁLASZOTT  ( ELADÓ CICA ) és megkérdezted  az ottani körülményeket.

  alom választás:
egyértelműen - ha csak egy vagy 2 cica lesz – a szilikonos fajta alom a legjobb választás.

Ez a fajta kevesebb  időt igényel ( a vizeletet felszívja , a szagot semlegesíti ) és költségben azonos lesz egy jó minőségű , csomósodó normál alomhoz képest.

 

  • étel:

Mindenképpen azonos táppal kell kezdetben etetni mint a szülői házban  . Minden macskának (legyen  az PERZSA  , HIMALÀJA  , EXOTIKUS PERZSA (EXO PERZSA) stb ) kényes a gyomrára. Ha más étellel is kívánjuk majd etetni azt figyelmesen körültekintően kell véghez vinni.

( Részletek lejjebb )

 

Fontos az alom és az ételes vizes tálcájának elrendezése lakáson belül .

Az alomtálca alsobb rendü helyiségben legyen úgy elhelyezve , hogy kedvencünk bármikor könnyedén elérje .

Ennek helye legyen kazánház ,WC vagy bármely olyan helység amely nem zavaró .

 

Az alom tálca NE legyen közel az inni és ennivalóhoz !

 

Az étel és ital mindig legyen elérhető kedvencünk számára ; optimális ha ezek mindig fel vannak töltve macskánk számára .

Nem kell félni attól , hogy cicánk elhízik; Ő pontosan tudja mennyi ami számára elegendő és szükséges.

 

Mi kell még feltétlenül ?

  •  fésű

A cicák ( legyen az Perzsa macska, Himalája cica, Exo Perzsa ( Exotikus Perzsa) cica vagy  bármely más ) ápoltsága és egészsége miatt kell egy fésű , macska kefe.

A gondozás sűrűsége nagyon változó lehet . Függ a leendő családtag / TÁRS szőrének dússágától, hosszától  .

A napi 1x-i fésülés viszont minimálisan szükséges.

 

  • kaparófa

Minden kicsi és felnőtt cicának szükséges a körmeit koptatni, de nagy szerepet játszik a vadászösztön és az érzelmi egyensúly megtartásában is .   Temérdek fajtájú méretű , igényeségű  kaparófa fajta létezik.

 

Ennek használatával megóvhatjuk bútorainkat is a gyors rongálódástol.

 

  • játék ( egér, labda , toll )

 Mint minden gyermeknek , így kedvencünknek is szükséges a játék . Ezzel erősíti izmait, reflexeit; mozgáskoordinációja így finomul, alakul ; és szocializációját is segíti . Ezekhez mind fontos segédeszköz bàrmely játékfajta.  Lesz majd kedvence és lesz mivel csak ritkán foglalkozik , de akkor teszük a legjóbbat ha több fajta is rendelkezésére áll ezekből.

 

Hogy kedvencünk milyen vérmésékletű ( lesz )  több dologtol is függ:

Fajtaság ,Kor , Szocializációzotság , Egészség , Kiegyensúlyozottság

 

Mi úgy érezűk,tapasztaljuk ; hogy az utobbi 3 tényező a legmeghatàrozóbb.

És ez jó, mert ön fogja majd meghatàrozni ( bizonyos keretek között ) kedvence temperamentumát.

 

Folyamatossan tapasztalunk olyat ,hogy egy 3-4 éves perzsa cica jàtszik a 10-12 hetes  csöppségekkel

akár perzsa akár Himalája akár exo perzsa  ( nem az anya ).

 

 Vagy csak úgy futkosnak egyet , vagy akár furcsa dolgot tesz . pl.a friss almot kifötrik - játékból

( Maya cicánk egyik bevált bohóckodása) 

 
 Meddig él a macska?


 

himalája perzsa macska tenyésztőA macskák átlag életkora 12-14 év. Egy macskaév nagyjából 7 emberi életévnek felel meg. Az időben - tehát még az ivarérés előtt – ivartalanított macskák 2-3 évvel tovább élnek. A legöregebb hazai ismerősünk, egy cirmos házimacska, 21 évet élt meg. A Guiness Book of Records szerint a világ legöregebb macskája 31 évig élt.

 


Mikor lesz ivarérett?


 

catclip3Átlagosan 6 hónapos korban. De ez függ a fajtától is, a nőstények esetében a születési hónaptól is. A házimacska nőstények a születési évüket követő januárban tüzelni kezdenek, tehát az áprilisban született macskák 8 hónapos korukban, míg az augusztusban születettek akár már 4-5 hónapos korukban elkezdhetik. A hímek 6-8 hónapos korukra válnak ivaréretté. A perzsa típusú macskák később érnek, és akár 2 éves korukig is várhatnak vele. A sziámi típusúak viszont korán kezdik. A túl korai ellés a nőstény macskák nagyon megviseli és a növekedését is visszaveti. A tenyészmacskákat az 1 éves kor betöltése előtt nem szokták „munkába” fogni.

 


Mikor választható el a kölyök?

 


 

catclip2A közhittel ellentétben a 10-12 hetes kor az igazi. A túl korán - 6-8 hetes korban - elválasztott kölyök személyisége kialakulatlan, emiatt lehet, hogy túl félénk, illetve túl egresszív macskává növi ki magát a családi közösségben megszerezhető tapasztalatok hiányában. Az elválasztás egy folyamat, amelyben az anyaállat fokozatosan szoktatja rá a kölykeit szilárd táplálékra 4 hetes koruktól kezdve. Fontos, hogy a kölykök 10-12 hetes korukig együtt maradjanak az anyjukkal a családi környezetben, mert ebben az időszakban tanulják meg - anyjuk példája és az egymással való játék során - mindazt, amire felnőtt életükben szükségük lesz.

 


Hányszor egyen?


 

catclip11A legtöbb gazda naponta kétszer, reggel és este, eteti kedvencét. A természetben a macskák főképp az esti szürkületben és hajnalban vadásznak, de napközben sem hagyják ki az adódó lehetőséget. A lényeg az, hogy a napi mennyiséget osszuk el az etetések között és ne duplázzuk meg az adagot pusztán azért, mert a cica kétszer kap enni. A keveset mozgó macska hajlamos az elhízásra, ez pedig - éppen úgy, mint az embereknél – betegségekhez vezethet.

 


Hol vegyünk macskát?


 

catclip10Macskából nincs hiány, hiszen alig lehet gazdát találni a seregnyi elárvult macskának. Ha valaki mégis pedigrés macskára vágyik, 

 tenyésztőtől vegyen macskát. A „táv macska vásárlás” nagyon veszélyes dolog. Nagyon fontos, hogy a vevő megismerhesse a tenyésztő életkörülményeit és azt, hogy hogyan tartja a tenyészállatait. Ismerje meg a kölyökmacska szüleit is. Koszos, lompos, bűzös körülményekben élő macskát nem érdemes megvenni. A kölyök legyen legalább 10 hetes és rendelkezzen a megfelelő kezdő védőoltással , legyen állatorvosi igazolás erről, és a féregtelenítésről is. A szülei és alom testvérei legyenek tiszták, egészségesek.  Gyanús ha valaki túl olcsón, vagy törzskönyvi papírok nélkül kínálja a kismacskát. A jóravaló tenyésztő oltva, féregtelenítve, a származást igazoló papírok társaságában adja el a kölyköt. Vannak, akik úgy akarnak fajtatiszta macskához jutni, hogy azt mondják, nekik nem kell a törzskönyv. Ám az olcsó húsnak híg a leve! A magára valamit is adó tenyésztőnél nincs olyan kölyök, amelyik nincs törzskönyvezve. Csak a lelketlen „szaporítók” és „macskagyárosok” mellőzik a macskák törzskönyveztetését. Őket jobb nagy ívben elkerülni.         

 


Milyen fajtát? Fiút vagy lányt?


 

catclip9Bár a macskafajták között nincsenek akkora méretbeli eltérések, mint a kutyáknál, a különféle fajták jelleme igencsak eltérő. A legnyugodtabbak a hosszú szőrű fajták, viszont az ő bundájuk napi rendszeres gondozást igényel. A sziámi és vele rokon fajták igen élénkek, mozgékonyak, beszédesek, ők nem valók ideges embereknek. Hogy fiút vagy lányt választunk-e, majdnem mindegy. Mindkettő igen kedves, és az is marad, ha megfelelő időben ivartalanítják. Az ivarérett hímek ugyanis fröcskölnek, elcsavarognak (és általában el is vesznek, ha kijárást élveznek, ha pedig nem akkor a gazdájuk életét teszik pokollá az örökös fröcsköléssel és nyávogással. A nőstények évente két almot is ellenek, ha szabad kijárást élveznek, ha viszont ki nem tudnak menni párt keresni, akkor periodikus tüzelésük idején felverik a ház csendjét. Az ivartalanítás kedvező hatására a macska örökké „kamasz” marad, vidám ,kedves, játékos társként éli le az életét; amely 2-3 évvel hosszabb lesz, mint a nem ivartalanított macskáké. 

 


Miért randalírozik este


 

catclip8Az ok nem ismert, csak a jelenség. Este 10–11 óra között tör ki a macskán a láz, minek következtében fel, s alá rohangászik a lakásban, felugrik a szekrény tetejére, felrohan a függönyön a karnisra, stb., és közben olyan képet vág, mint aki azt „játsza”, hogy üldözik, hiszen senki nem kergeti és a rémület is csak tettetés. Amikor ettől eléggé elfárad, végül nyugovóra tér. A szokás gyakorta erőt vesz ifjoncokon. Majd később, 3–4 éves kor után, ritkábban jelentkezik

a roham.

 


Összeszoktatható-e a kutyával?


 

catclip7Feltétlenül, de csak abban az esetben, ha a kutyát nem nevelték macskagyűlöletre. Mint minden mást ezt is kölyök korban lehet a legsikeresebben elkezdeni. Kölyök macska és kölyök kutya összeszoktatása gyerekjáték. Felnőtt macska és kölyök kutya barátsága szintén nem szokott nehezen menni. A jól nevelt felnőtt kutya és kölyök macska is hamar összeszokik. Vannak azonban kutyafajták (pl. Foxi és egyéb kotorékebek), és egyes egyedek, amelyek soha nem szoktathatók össze felnőtt korban macskával, mert a vérükben van a gyilkolási vágy. Sajnos tehát vannak kutyák, amelyek veszélyt jelentenek a macskára. Egyébként pedig általában azonban a macska az, aki terrorizálja a kutyát, ő pedig ezt megadóan tűrni szokta.

 


Mosson-e fogat?


 

catclip5A Gallup Intézet az amerikai macskatartók körében felmérést végzett és megállapította, hogy öt gazda közül csak egy volt olyan, aki valaha is próbálkozott macska fogmosással. A gazdák 22%-a alkalmazza a macska fogmosást, de tíz gazda közül csak egy mossa meg a macskája fogát minden nap, tízből négy ezt hetente egyszer teszi meg, és tízből kettő évente csak egy pár alkalommal kerít erre időt. A gazdák 63%-a soha nem tisztíttatta meg a macskája fogát állatorvossal. Amerikából származik az a hivatalos adat is, amely szerint az amerikai macskák 75%-ának fogproblémái vannak. Nálunk hasonló felmérések nem történtek, de a macskatartási szokások, valamint az állatorvosi megelőző kezelésekre fordított lanyha figyelem alapján vélhető, hogy a helyzet ennél rosszabb. Pedig kapható már itthon is macskafogkefe és fogkrém is.

 


Milyen hatással van a macskára az ivartalanítás?


 

catclip4Ma már szerencsére egyre kevesebbeket kell hosszasan győzködni az ivartalanítás fontosságáról, hiszen a legtöbben elismerik ennek létjogosultságát és ésszerűségét a nemkívánatos, kóborlásra ítélt macskák szaporodásának megelőzésében. Az ivartalanítás elvégzésére magát első alkalommal elszánó gazdát leginkább két dolog aggasztja: maga a műtét és annak veszélyei, valamint az, hogy a beavatkozás milyen hatással lesz

a macska viselkedésére. Attól tartanak, hogy elveszti harci kedvét és így más, nem ivartalanított macskákkal szemben hátrányos helyzetbe kerül. Ez az aggodalom nem indokolt, hiszen az ivartalanított és kasztrált macskákból álló kolóniák vizsgálata

azt mutatta, hogy az ivartalanított és kasztrált egyedek nagyobb toleranciával viseltetnek a nem ivartalanított macskákkal szemben, ez utóbbiak viszont nem üldözik őket, mert nem számítanak vetélytársnak. Azon túl, hogy az ivarzással kapcsolatos viselkedés nem jelentkezik többé, az ivartalanítás alig okoz változást a nőstény macska viselkedésében. A hím kasztrálása ugyanakkor csökkenti annak valószínűségét, hogy az állat fröcskölni fog, és vizeletének bűze is csökken. Kóborlási hajlama is kisebb lesz, továbbá nem verekszik más hímekkel az ivarzó nőstényért folyó harcban. További előnye, hogy a kasztrált hímek és az ivartalanított nőstények élettartama hosszabb, mint azoké a macskáké, amelyek a műtéten nem esnek át. Az ivartalanítás mindkét nem esetében annyiban érinti a macska viselkedését, hogy „lélekben” serdülők, ifjú felnőttek maradnak. Vagyis a 6-10 hónapos korukra jellemző viselkedésformák fennmaradnak. Megmarad a játékos kedv, a más macskák közelségét jól tűrő, esetenként kifejezetten élvező hangulat, a gazdához való kötődés.

 


Mikor műtsék meg?


 

catclip1Általában 6 hónapos kor az az idő, amikor erre érdemes sort keríteni. A legtöbb macska 6 hónapos kora után hamarosan ivaréretté válhat, érdemes a műtétet még ez előtt elvégeztetni. Semmi nem indokolja azt a - ma még az állatorvosok széles körében elterjedt - nézetet, hogy nőstény macska ivartalanítását csak az első alom megszületése után kell elvégeztetni. Szükségtelen, hogy a tapasztalatlan gazda vesződjön az alom felnevelésével, a kölykök új gazdáinak felkutatásával, hiszen ez a legtöbb esetben megoldhatatlan feladat. Ráadásul és éppen ezért kénytelenek lázasan és valójában indokolatlanul kérni a problémákkal amúgy is agyonterhelt állatvédő szervezetek segítségét.