Cicás képeslap

A bőr gombás megbetegedése cicákban

 


Mi okozza a bőrgombásodást macskákban?

A bőrgombásodásért felelős mikroszkopikus gombafajok a dermatophytonok közé tartoznak, és mind az embert, mind az állatokat megbetegíthetik. Számos gombafaj tartozik ebbe a csoportba, egyesek csak az ember, vagy csak bizonyos állatfajok fertőzését okozzák, de léteznek olyan dermatophytonok, amelyek az állatokról az emberre terjedhetnek.

Cicák esetében a Microsporum canis nevű gombafaj a bőrgombásodás leggyakoribb kórokozója, és sajnos ez a faj az ember és a kutyák számára is veszélyt jelent. Emellett esetenként egyéb gombák is szerepet játszhatnak a fertőzés kialakulásában.

Milyen jelei vannak a bőrgombásodásnak?

Bizonyos esetekben a fertőzés tünetmentes , vagy csak igen enyhe elváltozásokat okoz a cica bőrén. Ilyenkor gyakran csak a szőr tövénél látható korpázás utal a betegségre. A súlyosabb bőrelváltozások kialakulását feltételezhetően a bőr ellenálló képességének csökkenése illetve az immunrendszer károsodása is befolyásolja.

Tipikus esetben erősen korpázó, ovális vagy kör alakú, szőrhiányos, töredezett szőrszálakkal fedett foltok láthatók elsősorban a fej, mellkas, elülső lábak bőrén és a gerinc vonalában. A fertőzés rendszerint nem jár viszketéssel. Ritkán előfordul a karmok megbetegedése is. Ilyenkor a karom töredezett, deformálttá válhat és a karomtőben pikkelyes hámlás látható.

Hogyan állapítható meg, hogy a cicámnak bőrgombásodása van?

Az állatorvosi vizsgálat során talált jellegzetes bőrtünetek felkeltik a gyanút a fertőzésre. Egyes gombafajok érdekes tulajdonsága, hogy speciális lámpával megvilágítva zöldes színben fluoreszkálnak, és így szabad szemmel is láthatóvá válnak. Egyes esetekben ezt a próbát is használhatjuk a diagnózis felállításakor, azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy nem minden gombafaj mutatja ezt a jelenséget, így a vizsgálat pontossága nem megfelelő a fertőzöttség igazolására.

Biztos eredményt ad azonban a bőrről vett kaparék illetve a szőrszálak laboratóriumi vizsgálata, ami a mikroszkópos vizsgálatot és a gombatenyésztést foglalja magában.

Hogyan gyógyítható a bőrgomba?

Elméletileg a fertőzés cicák esetében kezelés nélkül is meggyógyulhat , ez azonban körülbelül 3-5 hónapot vesz igénybe. Mivel a bőrgombásodás az együtt tartott állatok között gyorsan terjed, és a cicával érintkező emberre (főleg gyerekekre!) is veszélyt jelent , a tüneteket mutató állatok azonnali kezelése indokolt. A hosszú szőrű cicák szőrének lenyírása ajánlott a terápia megkezdése előtt.

A gyógykezelésre több lehetőség is van:

  • Helyi kezelés: samponok, lemosó oldatok, kenőcsök alkalmazása az elváltozott bőrrészeken.
  • Általános kezelés: szájon át adott, speciálisan macskák számára készült gombaellenes gyógyszerekkel.

A kétféle kezelést rendszerint kombinációban szükséges alkalmazni a mielőbbi gyógyulás érdekében. Még így is igen hosszú idő, legalább 6 hét szükséges a teljes gyógyuláshoz. Ha túl korán hagyjuk abba a gyógyszerek adagolását, nem ritka, hogy a cica visszaesik, és újból jelentkeznek a tünetek.

A beteg állatok kezelése mellett a tartási hely alapos megtisztítása , a pokrócok, fésűk, kefék fertőtlenítése is nagyon fontos része a betegség leküzdésének. A fertőzést a kihulló szőrszálak is közvetíthetik, így gyakori porszívózás és felmosás indokolt. Célszerű a cicát gyógyulásáig átmenetileg a lakás könnyen tisztítható részeiben tartani.

Meg fog gyógyulni a cicám?

Az esetek nagy részében, kitartó kezeléssel , néhány hét alatt elérhető a gyógyulás. Ne ijedjen meg, ha az első héten nem tapasztal javulást a tünetekben, rendszerint a kezelés második hetében már láthatók a gyógyulás jelei. Esetenként a lelkiismeretes kezelés ellenére sem mutatkozik jelentős javulás a tünetekben hosszú időn keresztül sem. Ilyenkor lehetséges, hogy más gyógyszereket szükséges alkalmazni, illetve indokolt lehet a cica további vizsgálata az esetleg fennálló, immunszupressziót okozó betegségek felderítése érdekében.

Az ember is elkaphatja a macskáktól a bőrgombát?

Sajnos ez a megbetegedés könnyen átterjedhet a cicával érintkező emberekre. A beteg állattal való érintkezést átmenetileg csökkentsük minimálisra, és ne engedjük, hogy a kanapén, ágyon pihenjen. Ha a családban bárkin jelentkeznek a fertőzés jelei (apró, éles szélű, pikkelyező foltok a bőrön), forduljunk mielőbb orvoshoz. Az emberi megbetegedés rendszerint eredményesen gyógyítható a megfelelő terápia alkalmazásával.Cicás képeslap

 

Fülrühösség

 


Mi okozza a fülrühösséget?

A fülrühösség okozója az Otodectes cynotis nevű rühatka, ami elsősorban a macskák, kutyák, nyulak és görények külső hallójáratában élősködik, esetenként azonban a fej bőrén is okozhat elváltozást. Az atka teljes fejlődési ciklusa a gazdaállaton zajlik le. A fertőződés fertőzött állattal való közvetlen kapcsolat útján következik be. Az atka erős nagyítóval jól látható, mozgó, fehér pontként tűnik fel, sötét háttér előtt vizsgálva.

Milyen gondot okozhatnak az atkák a cicámnak?

A fülrühatka a külső hallójárat gyulladásának leggyakoribb okozója, a cicák második legelterjedtebb külső élősködője (a leggyakoribb a bolha). A fertőzöttség elsősorban kölykök és növendék cicák körében fordul elő, de bármely életkorban számítani kell a megjelenésére. A fertőzöttség jelei változó súlyosságúak lehetnek, rendszerint a következők utalnak a fülrühösségre:

  • A fül irritációja következtében jelentkező fokozott vakaródzás
  • Sötét kátrányszerű váladék a fülben
  • A vakaródzás következtében kialakuló szőrhiányos, sebes, pörkös területek a fejen
  • Othaematoma – a fülkagyló bőre alatt a vakarózás, fejrázás következtében az apró erek megrepedhetnek, és az így kijutó vér a bőr és a porc között feszes, fájdalmas duzzanatot alkot.

Hogyan lehet a fülrühösséget diagnosztizálni?

A beteg tartási körülményei (találkozhatott kóbor macskákkal, ) és a klinikai tünetek utalhatnak a fertőzöttségre, bár más okból kialakuló külső hallójárat gyulladás is hasonló tüneteket okozhat.

Biztos diagnózishoz az atkák kimutatásával juthatunk. Súlyos fertőzöttség esetén az atkákat a külső hallójáratban az állatorvos már otoszkóppal is láthatja, egyéb esetekben a váladékból vett minta mikroszkópos vizsgálatával erősíthető meg a diagnózis. Ha a cica füle nagyon gyulladt és fájdalmas, a vizsgálathoz illetve a mintavételhez szükségessé válhat az állat bódítása.

Hogyan gyógyítható a fülrühösség?

Az eredményes gyógyításhoz az együtt tartott összes fertőzött állat egyidejű kezelése szükséges. Emellett fontos a tartási hely, a pokrócok, játékok fertőtlenítése is, ugyanis a rühatkák bizonyos ideig a környezetben is túlélhetnek. A kezeléshez többféle gyógyszer is használható, ezeket az állatorvos írja fel. Használatuk legalább két-három hétig javasolt, ezután a kontroll vizsgálaton dől el, sikerült-e megszabadulni az élősködőktől.

Fontos: Csak az állatorvosa által adott gyógyszereket alkalmazza, és ne használjon kutyáknak való rühatka ellenes készítményeket cicája kezelésére, ezek egy része ugyanis mérgező rájuk nézve!

Megelőzhető-e a fülrühösség?

Ma már több olyan készítmény is kapható, amely nem csak a bolhák, kullancsok ellen védi kedvencét, hanem a rühatkák ellen is hatékony. Bővebb tájékoztatásért kérjük forduljon állatorvosához.

Az ember elkaphatja-e a fülrühösséget?

A rühatkák esetenként apró, viszkető kiütéseket okozhatnak az emberen is. A háziállatok gyógyulásával ez a probléma is gyorsan elmúlik.

              Cicás képeslap                                             Cicás képeslap